Legal sources with official primary sources

Printed ·

Skip to main content
Skip to the answer

Source status and reading dates are reported separately. A reading date is not source verification.

When are start and final clearance required?

Construction may not begin before the building committee has issued a start clearance, and the building may not be taken into use before a final clearance. Breaching this triggers a building sanction charge.

Share this page

Source status

  • Source reference registered, source text not re-verified

    SFS 2010:900

    Read date

  • Source reference registered, source text not re-verified

    BFS 2026:9

    Read date

What the source says

  • Chapter 10 section 3 of the Planning and Building Act: work may not begin before a start clearance is issued.
  • Chapter 10 section 4: a structure may not be taken into use before a final clearance.
  • Chapter 11 section 51: a building sanction charge is levied for breaches, at rates set by ordinance.

Source rows

  • PBL
    SFS 2010:900 · The municipal building committee, with Boverket as central authority · Retrieved 2026-08-20
  • Boverkets byggregler
    BFS 2026:9 · Boverket, the Swedish National Board of Housing · Retrieved 2026-08-20

For the owner, landlord or seller

Book the technical consultation early, the start clearance presupposes an acceptable control plan.

For the tenant, buyer or client

The final clearance evidences that the building may be used, ask for it before taking possession.

Next step

Read the clearances together with the technical property requirements, the control plan ties them together.

The page states what the source says under the stated conditions. It is not advice in an individual matter.

Next step

Three ways to put the register to work in your own practice.

Start with your task