Legal sources with official primary sources

Printed ·

Skip to main content
Skip to the answer

Source status and reading dates are reported separately. A reading date is not source verification.

Must pay be stated in the job advert?

The pay transparency directive requires applicants to be told the starting pay or pay range before the interview, and bars asking about pay history. Member states must have transposed the rules by 7 June 2026.

Share this page

Source status

  • Source reference registered, source text not re-verified

    CELEX 32023L0970

    Read date

  • Source reference registered, source text not re-verified

    SFS 2008:567

    Read date

What the source says

  • Article 5 of Directive (EU) 2023/970: information on starting pay or range before the interview.
  • Article 5: the employer may not ask applicants about current or previous pay.
  • Article 34: member states shall transpose the directive by 7 June 2026.

Source rows

For the employer · How the employer puts the question

Review advert templates and interview forms, the pay-history question must leave the process.

For the employee · How the employee puts the question

You are entitled to the pay range before the interview, and need not state your current pay.

Next step

Read the advert duty together with the pay survey, they belong to the same framework.

All questions

The rows reproduce what the source says. They are not legal advice, and applying them to a specific case is the reader's or their counsel's decision.

/arbetsratt/fragor/maste-lonen-anges-i-jobbannonsen

Next step

Three ways to put the register to work in your own practice.

Start with your task