Legal sources with official primary sources

Printed ·

Hoppa till innehåll
Hoppa till svaret

Källstatus och läsdatum redovisas separat. Läsdatum är inte källverifiering.

Räknas jour och beredskap som arbetstid?

Jourtid när arbetstagaren står till arbetsgivarens förfogande på arbetsstället räknas särskilt och är begränsad i lagen. Beredskap i hemmet räknas inte som arbetstid, men EU-domstolen prövar hur begränsad friheten faktiskt är.

Dela sidan

Källstatus

  • Källhänvisning registrerad, källtext ej omverifierad

    SFS 1982:673

    Läsdatum

  • Källhänvisning registrerad, källtext ej omverifierad

    CELEX 32003L0088

    Läsdatum

Vad källan säger

  • 6 § arbetstidslagen: jourtid får tas ut med högst fyrtioåtta timmar under fyra veckor eller femtio timmar per kalendermånad.
  • Artikel 2 i arbetstidsdirektivet: arbetstid är tid då arbetstagaren står till förfogande och utför arbete.
  • Domstolen har prövat gränsdragningen mot beredskap i mål om utryckningstid och faktiska begränsningar.

Källrader

För arbetsgivaren · Så formulerar arbetsgivaren frågan

Dokumentera utryckningskrav och svarstider, det är de faktiska begränsningarna som avgör klassificeringen.

För den anställde · Så formulerar den anställde frågan

Korta inställelsetider kan göra beredskap till arbetstid även när den tillbringas hemma.

Vägledande avgöranden

  • C-55/18 CCOO
    EU-domstolen · 2019-05-14

    Medlemsstaterna ska kräva ett system som gör det möjligt att mäta varje arbetstagares dagliga arbetstid.

    Officiell källa
  • C-55/18 CCOO
    EU-domstolen · 2019-05-14

    Medlemsstaterna ska kräva ett system som gör det möjligt att mäta varje arbetstagares dagliga arbetstid.

    Officiell källa
  • C-684/16 Max-Planck
    EU-domstolen · 2018-11-06

    Rätten faller inte bort automatiskt, om arbetsgivaren inte har satt arbetstagaren i stånd att ta ut ledigheten.

    Officiell källa

Nästa steg

Läs 6 § arbetstidslagen tillsammans med artikel 2 i direktivet och avgörandena om beredskap.

Alla frågor

Raderna återger vad källan säger. De är inte juridisk rådgivning, och tillämpningen i ett enskilt fall är läsarens eller ombudets bedömning.

/arbetsratt/fragor/raknas-restid-och-jour-som-arbetstid

Nästa steg

Vill ni använda registret i eget arbete finns tre vägar in.

Börja med din uppgift