Legal sources with official primary sources

Printed ·

Hopp til innhold
Hopp til svaret

Kildestatus og lesedato vises separat. Lesedato er ikke kildeverifisering.

Do I have a right of priority to re-employment?

Yes, where the employment ended for redundancy, you have worked more than twelve months in total during the last three years and have sufficient qualifications. The right runs nine months from the end of the employment.

Del siden

Kildestatus

  • Kildehenvisning registrert, kildetekst ikke verifisert på nytt

    SFS 1982:80

    Lesedato

What the source says

  • Section 25: priority to re-employment for nine months after the employment ends.
  • Section 25: the qualifying threshold is more than twelve months of service in the last three years.
  • Section 25: priority applies within the same operating unit and bargaining area.

Source rows

For the employer · How the employer puts the question

Keep a list of those with priority, it must be checked before a new post is filled.

For the employee · How the employee puts the question

Register the claim in writing, the priority must be asserted to be relied on.

Next step

Read the priority together with the selection order, both rest on the same service record.

All questions

The rows reproduce what the source says. They are not legal advice, and applying them to a specific case is the reader's or their counsel's decision.

/arbetsratt/fragor/har-jag-foretradesratt-till-ateranstallning

Neste steg

Tre veier inn hvis dere vil bruke registeret i eget arbeid.

Start med oppgaven din