Legal sources with official primary sources

Printed ·

Hoppa till innehåll
Hoppa till svaret

Källstatus och läsdatum redovisas separat. Läsdatum är inte källverifiering.

EHDS · Artikel 92 · läst 2026-08-31

Vad säger artikel 92 i EHDS om styrelse för det europeiska hälsodataområdet?

Den officiella lydelsen i artikel 92 i EHDS om styrelse för det europeiska hälsodataområdet, citerad ur rättsakten.

Källstatus

  • Källhänvisning registrerad, källtext ej omverifierad

    EHDS Artikel 92

    Läsdatum

Svaret i den officiella lydelsen

1. Härmed inrättas en styrelse för det europeiska hälsodataområdet (EHDS-styrelsen) för att underlätta samarbete och informationsutbyte mellan medlemsstaterna och kommissionen. EHDS-styrelsen ska bestå av två företrädare per medlemsstat, nämligen en företrädare för primäranvändning och en för sekundäranvändning, utsedda av varje medlemsstat. Varje medlemsstat ska ha en röst. Ledamöterna i EHDS-styrelsen ska agera i allmänhetens intresse och på ett oberoende sätt.

2. En företrädare för kommissionen och en av medlemsstaternas företrädare enligt vad som avses i punkt 1 ska tillsammans leda EHDS-styrelsens sammanträden.

3. De marknadskontrollmyndigheter som avses i artikel 43, Europeiska dataskyddsstyrelsen och Europeiska datatillsynsmannen, Europeiska läkemedelsmyndigheten, Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar och Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå (Enisa) ska bjudas in att närvara vid sammanträdena, när EHDS-styrelsen anser att detta är relevant.

4. EHDS-styrelsen får bjuda in nationella myndigheter, experter och observatörer samt unionens institutioner, organ och byråer, utöver de som avses i punkt 3, forskningsinfrastrukturer och andra liknande infrastrukturer att närvara vid dess sammanträden.

Citat ur Artikel 92, Styrelse för det europeiska hälsodataområdet. Texten är inte omskriven.

Öppna artikeln på EUR-Lex

För utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter

Följdfrågor

  1. Vad säger artikel 93 i EHDS om intressentforum?
  2. Vad säger artikel 91 i EHDS om ansökningar om tillgång till hälsodata och begäranden om hälsodata från tredjeländer?
  3. Vad säger artikel 94 i EHDS om uppgifter för EHDS-styrelsen?

Vidare i registret

Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-31, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.