Legal sources with official primary sources

Printed ·

Hoppa till innehåll
Hoppa till svaret

Källstatus och läsdatum redovisas separat. Läsdatum är inte källverifiering.

EHDS · Artikel 10 · läst 2026-08-31

Vad säger artikel 10 i EHDS om fysiska personers rätt att motsätta sig tillgång avseende primäranvändning?

Den officiella lydelsen i artikel 10 i EHDS om fysiska personers rätt att motsätta sig tillgång avseende primäranvändning, citerad ur rättsakten.

Källstatus

  • Källhänvisning registrerad, källtext ej omverifierad

    EHDS Artikel 10

    Läsdatum

Svaret i den officiella lydelsen

1. Medlemsstaternas lagstiftning får föreskriva att fysiska personer har rätt att motsätta sig tillgång till sina elektroniska hälsodata med personuppgifter som registrerats i ett elektroniskt hälsodokumentationssystem via de tjänster för tillgång till elektroniska hälsodata som avses i artiklarna 4 och 12. I sådana fall ska medlemsstaterna se till att utövandet av denna rätt är reversibelt.

2. Om en medlemsstat föreskriver en rätt som avses i punkt 1 i denna artikel ska den också fastställa regler och särskilda skyddsåtgärder för mekanismen för att motsätta sig. Medlemsstaterna får i synnerhet föreskriva en möjlighet för vårdgivaren eller hälso- och sjukvårdspersonalen att få tillgång till elektroniska hälsodata med personuppgifter i fall där behandling är nödvändig för att skydda den registrerades eller någon annan fysisk persons grundläggande intressen enligt vad som avses i artikel 9.2 c i förordning (EU) 2016/679, även om patienten har utövat sin rätt att motsätta sig tillgång avseende primäranvändning.

Citat ur Artikel 10, Fysiska personers rätt att motsätta sig tillgång avseende primäranvändning. Texten är inte omskriven.

Öppna artikeln på EUR-Lex

För utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter

Följdfrågor

  1. Vad säger artikel 11 i EHDS om hälso- och sjukvårdspersonals tillgång till elektroniska hälsodata med personuppgifter?
  2. Vad säger artikel 9 i EHDS om rätt att få information om tillgång till data?
  3. Vad säger artikel 12 i EHDS om tjänster för tillgång för hälso- och sjukvårdspersonal?

Vidare i registret

Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-31, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.