Legal sources with official primary sources

Printed ·

Hoppa till innehåll
Hoppa till svaret

Källstatus och läsdatum redovisas separat. Läsdatum är inte källverifiering.

PRODUCT-LIABILITY · Artikel 17 · läst 2026-08-22

Vad säger artikel 17 i PRODUCT-LIABILITY om ansvarstid?

Den officiella lydelsen i artikel 17 i PRODUCT-LIABILITY om ansvarstid, citerad ur rättsakten.

Källstatus

Svaret i den officiella lydelsen

1. Medlemsstaterna ska säkerställa att en skadelidande inte längre har rätt till ersättning enligt detta direktiv vid utgången av en period på tio år, såvida inte den skadelidande under tiden har väckt talan mot en ekonomisk aktör som kan hållas ansvarig enligt artikel 8. Denna period ska löpa

från och med den dag då den produkt med säkerhetsbrister som orsakade skadan släpptes ut på marknaden eller togs i bruk, eller,

när det gäller en väsentligt ändrad produkt, från och med den dag då produkten tillhandahölls på marknaden eller togs i bruk efter en väsentlig ändring av den.

2. Med avvikelse från punkt 1 ska en skadelidande inte har kunnat väcka talan inom tio år efter de dagar som avses i punkt 1 på grund av en latent personskada får den skadelidande inte längre ha rätt till ersättning enligt detta direktiv vid utgången av en period på 25 år, såvida inte den skadelidande under tiden har väckt talan mot en ekonomisk aktör som kan hållas ansvarig enligt artikel 8.

Citat ur Artikel 17, Ansvarstid. Texten är inte omskriven.

Öppna artikeln på EUR-Lex

För utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter

Följdfrågor

  1. När gäller artikel 17 i PRODUCT-LIABILITY?
  2. Vad blir följden av att bryta mot artikel 17 i PRODUCT-LIABILITY?
  3. Vad säger artikel 18 i PRODUCT-LIABILITY om undantag från utvecklingsrisk?
  4. Vad säger artikel 16 i PRODUCT-LIABILITY om preskriptionstid?

Vidare i registret

Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-22, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.