AMLR · Artikel 80 · läst 2026-08-22
Vad säger artikel 80 i AMLR om begränsningar av stora kontantbetalningar i utbyte mot varor eller tjänster?
Den officiella lydelsen i artikel 80 i AMLR om begränsningar av stora kontantbetalningar i utbyte mot varor eller tjänster, citerad ur rättsakten.
Källstatus
- Källhänvisning registrerad, källtext ej omverifierad
Läsdatum
Svaret i den officiella lydelsen
1. Personer som handlar med varor eller tillhandahåller tjänster får endast godta eller göra en kontantbetalning upp till ett belopp på 10 000 EUR eller motsvarande i nationell eller utländsk valuta, oavsett om transaktionen utförs vid ett tillfälle eller flera tillfällen som förefaller ha samband.
2. Medlemsstaterna får anta lägre gränser efter samråd med Europeiska centralbanken i enlighet med artikel 2.1 i rådets beslut 98/415/EG (47). Dessa lägre gränser ska anmälas till kommissionen inom tre månader efter det att åtgärden införts på nationell nivå.
3. Om det redan finns gränser på nationell nivå som ligger under den gräns som anges i punkt 1 ska de fortsätta att gälla. Medlemsstaterna ska anmäla dessa gränser till kommissionen senast den 10 oktober 2024.
4. Gränsen enligt punkt 1 ska inte tillämpas på
Citat ur Artikel 80, Begränsningar av stora kontantbetalningar i utbyte mot varor eller tjänster. Texten är inte omskriven.
Öppna artikeln på EUR-LexFör utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter
Följdfrågor
Vidare i registret
Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-22, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.