Legal sources with official primary sources

Printed ·

Hoppa till innehåll
Hoppa till svaret

Källstatus och läsdatum redovisas separat. Läsdatum är inte källverifiering.

MiCA · Artikel 83 · läst 2026-08-18

Vad säger artikel 83 i MiCA om bedömning av tilltänkta förvärv av leverantörer av kryptotillgångstjänster?

Den officiella lydelsen i artikel 83 i MiCA om bedömning av tilltänkta förvärv av leverantörer av kryptotillgångstjänster, citerad ur rättsakten.

Källstatus

Svaret i den officiella lydelsen

1. Alla fysiska eller juridiska personer eller sådana personer som agerar samfällt (den tilltänkta förvärvaren) som har fattat ett beslut om att direkt eller indirekt förvärva ett kvalificerat innehav i en leverantör av kryptotillgångstjänster eller om att öka, direkt eller indirekt, ett sådant kvalificerat innehav, varigenom andelen av rösträtterna eller kapitalet kommer att uppgå till eller överstiga 20 %, 30 % eller 50 % eller så att leverantören av kryptotillgångstjänster kommer att få ställning som deras dotterföretag, ska skriftligen underrätta den behöriga myndigheten för den leverantören av kryptotillgångstjänster om detta och om storleken på det planerade innehavet samt lämna den information som krävs enligt de tekniska standarder för tillsyn som antas av kommissionen i enlighet med artikel 84.4.

2. Alla fysiska eller juridiska personer som har fattat ett beslut om att direkt eller indirekt avyttra ett kvalificerat innehav i en leverantör av kryptotillgångstjänster ska innan detta innehav avyttras skriftligen underrätta den behöriga myndigheten om sitt beslut och meddela storleken på ett sådant innehav. Dessa personer ska även underrätta den behöriga myndigheten om de har fattat ett beslut om att minska ett kvalificerat innehav så att andelen av rösträtterna eller kapitalet kommer att understiga 10 %, 20 %, 30 % eller 50 % eller så att leverantören av kryptotillgångstjänster kommer att upphöra att vara dotterföretag till dem.

3. Den behöriga myndigheten ska omgående och under alla omständigheter inom två arbetsdagar efter mottagandet av en underrättelse enligt punkt 1 skicka ett skriftligt mottagningsbevis.

4. Den behöriga myndigheten ska bedöma det tilltänkta förvärv som avses i punkt 1 i denna artikel och den information som krävs enligt de tekniska standarder för tillsyn som antas av kommissionen i enlighet med artikel 84.4, inom 60 arbetsdagar från dagen för det skriftliga mottagningsbevis som avses i punkt 3 i den här artikeln. När den behöriga myndigheten bekräftar mottagandet av underrättelsen ska den informera den tilltänkta förvärvaren om vilken dag bedömningsperioden löper ut.

Citat ur Artikel 83, Bedömning av tilltänkta förvärv av leverantörer av kryptotillgångstjänster. Texten är inte omskriven.

Öppna artikeln på EUR-Lex

För utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter

Följdfrågor

  1. Vem omfattas av artikel 83 i MiCA?
  2. Vad säger artikel 84 i MiCA om sakinnehållet i bedömningen av tilltänkta förvärv av leverantörer av kryptotillgångstjänster?
  3. Vad säger artikel 82 i MiCA om tillhandahållande av överföringstjänster för kryptotillgångar för kunders räkning?

Vidare i registret

Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-18, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.