Legal sources with official primary sources

Printed ·

Hoppa till innehåll
Hoppa till svaret

Källstatus och läsdatum redovisas separat. Läsdatum är inte källverifiering.

MiCA · Artikel 78 · läst 2026-08-18

Vad säger artikel 78 i MiCA om utförande av order avseende kryptotillgångar för kunders räkning?

Den officiella lydelsen i artikel 78 i MiCA om utförande av order avseende kryptotillgångar för kunders räkning, citerad ur rättsakten.

Källstatus

Svaret i den officiella lydelsen

1. Leverantörer av kryptotillgångstjänster som utför order avseende kryptotillgångar för kunders räkning ska vidta alla åtgärder som är nödvändiga för att, när de utför order, uppnå bästa möjliga resultat för sina kunder med beaktande av pris, kostnad, hastighet, sannolikhet för utförande och avveckling, storlek, art, villkor för förvaring av kryptotillgångarna eller varje annat övervägande av intresse för utförandet av ordern.

Trots vad som sägs i första stycket ska leverantörer av kryptotillgångstjänster som utför order avseende kryptotillgångar för kunders räkning inte vara skyldiga att vidta de nödvändiga åtgärder som avses i första stycket om de utför order avseende kryptotillgångar enligt specifika instruktioner från sina kunder.

2. För att säkerställa efterlevnad av punkt 1 ska leverantörer av kryptotillgångstjänster som utför order avseende kryptotillgångar för kunders räkning upprätta och genomföra ändamålsenliga arrangemang för utförande. De ska särskilt upprätta och genomföra en policy för orderutförande som gör det möjligt för dem att efterleva punkt 1. Policyn för orderutförande ska bland annat säkerställa ett omgående, rättvist och effektivt utförande av kundorder och förhindra att anställda hos leverantörer av kryptotillgångstjänster missbrukar information som rör kundorder.

3. Leverantörer av kryptotillgångstjänster som utför order avseende kryptotillgångar för kunders räkning ska lämna lämplig och tydlig information till sina kunder om sin policy för orderutförande som avses i punkt 2 och alla betydande ändringar av den. Den informationen ska tydligt förklara, med tillräckligt detaljerade uppgifter och på ett sätt som är lätt att förstå för kunder, hur kundorder kommer att utföras av leverantörer av kryptotillgångstjänster. Leverantörer av kryptotillgångstjänster ska i förväg inhämta godkännande från varje kund beträffande policyn för orderutförande.

Citat ur Artikel 78, Utförande av order avseende kryptotillgångar för kunders räkning. Texten är inte omskriven.

Öppna artikeln på EUR-Lex

För utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter

Följdfrågor

  1. Vad säger artikel 79 i MiCA om placering av kryptotillgångar?
  2. Vad säger artikel 77 i MiCA om utbyte av kryptotillgångar mot medel eller andra kryptotillgångar?
  3. Vad säger artikel 80 i MiCA om mottagande och överföring av order avseende kryptotillgångar för kunders räkning?

Vidare i registret

Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-18, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.