MiCA · Artikel 52 · läst 2026-08-18
Vad säger artikel 52 i MiCA om ansvar för utgivare av e-pengatoken när det gäller informationen i en vitbok om kryptotillgångar?
Den officiella lydelsen i artikel 52 i MiCA om ansvar för utgivare av e-pengatoken när det gäller informationen i en vitbok om kryptotillgångar, citerad ur rättsakten.
Källstatus
- Källtext verifierad mot EUR-Lex
Verifierad
Svaret i den officiella lydelsen
1. Om en utgivare av en e-pengatoken har överträtt artikel 51 genom att i sin vitbok om kryptotillgångar eller i en reviderad vitbok om kryptotillgångar ge information som inte är fullständig, rättvisande eller tydlig eller som är vilseledande, ska utgivaren och medlemmarna i dess förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan vara ansvariga gentemot en innehavare av denna e-pengatoken för eventuella förluster till följd av överträdelsen.
2. Ett avtalsvillkor som innebär uteslutande eller begränsning av det skadeståndsansvar som avses i punkt 1 ska inte ha någon rättslig verkan.
3. Det åligger innehavaren av e-pengatoken att lägga fram belägg för att utgivaren av denna e-pengatoken har överträtt artikel 51 genom att i sin vitbok om kryptotillgångar eller i en reviderad vitbok om kryptotillgångar ge information som inte är fullständig, rättvisande eller tydlig eller som är vilseledande, och att användning av sådan information har påverkat innehavarens beslut att köpa, sälja eller utbyta denna e-pengatoken.
4. Utgivaren och medlemmarna i dess förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan ska inte hållas ansvariga för förluster som uppstått till följd av användning av den information som lämnats i en sammanfattning enligt artikel 51.6, inbegripet översättningar av denna, utom när sammanfattningen
Citat ur Artikel 52, Ansvar för utgivare av e-pengatoken när det gäller informationen i en vitbok om kryptotillgångar. Texten är inte omskriven.
Öppna artikeln på EUR-LexFör utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter
Följdfrågor
Vidare i registret
Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-18, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.