Legal sources with official primary sources

Printed ·

Hoppa till innehåll
Hoppa till svaret

Källstatus och läsdatum redovisas separat. Läsdatum är inte källverifiering.

MiCA · Artikel 41 · läst 2026-08-18

Vad säger artikel 41 i MiCA om bedömning av tilltänkta förvärv av utgivare av tillgångsanknutna token?

Den officiella lydelsen i artikel 41 i MiCA om bedömning av tilltänkta förvärv av utgivare av tillgångsanknutna token, citerad ur rättsakten.

Källstatus

Svaret i den officiella lydelsen

1. Alla fysiska eller juridiska personer eller sådana personer som agerar samfällt som avser att direkt eller indirekt förvärva (den tilltänkta förvärvaren) ett kvalificerat innehav i en utgivare av en tillgångsanknuten token eller att öka, direkt eller indirekt, ett sådant kvalificerat innehav, varigenom andelen av rösträtterna eller kapitalet skulle uppgå till eller överstiga 20 %, 30 % eller 50 % eller så att utgivaren av den tillgångsanknutna token skulle få ställning som deras dotterföretag, ska skriftligen underrätta den utgivarens behöriga myndighet om detta och ange storleken på det planerade innehavet samt lämna de uppgifter som krävs enligt de tekniska standarder för tillsyn som antas av kommissionen i enlighet med artikel 42.4.

2. Alla fysiska eller juridiska personer som har fattat ett beslut om att direkt eller indirekt avyttra ett kvalificerat innehav i en utgivare av en tillgångsanknuten token, ska innan detta innehav avyttras skriftligen underrätta den behöriga myndigheten om sitt beslut och ange storleken på ett sådant innehav. Denna person ska även underrätta den behöriga myndigheten om den har fattat ett beslut om att minska ett kvalificerat innehav så att andelen av rösträtterna eller aktiekapitalet kommer att understiga 10 %, 20 %, 30 % eller 50 % eller så att utgivaren av den tillgångsanknutna token skulle upphöra att ha ställning som den personens dotterföretag.

3. Den behöriga myndigheten ska omgående och under alla omständigheter inom två arbetsdagar efter mottagandet av en underrättelse enligt punkt 1 skicka ett skriftligt mottagningsbevis.

4. Den behöriga myndigheten ska bedöma det tilltänkta förvärv som avses i punkt 1 i denna artikel och de uppgifter som krävs enligt de tekniska standarder för tillsyn som antas av kommissionen i enlighet med artikel 42.4, inom 60 arbetsdagar från dagen för det skriftliga mottagningsbevis som avses i punkt 3 i den här artikeln. När den behöriga myndigheten bekräftar mottagandet av underrättelsen ska den informera den tilltänkta förvärvaren om vilken dag bedömningsperioden löper ut.

Citat ur Artikel 41, Bedömning av tilltänkta förvärv av utgivare av tillgångsanknutna token. Texten är inte omskriven.

Öppna artikeln på EUR-Lex

För utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter

Följdfrågor

  1. Vad säger artikel 42 i MiCA om innehåll i bedömningen av tilltänkta förvärv av utgivare av tillgångsanknutna token?
  2. Vad säger artikel 40 i MiCA om förbud mot beviljande av ränta?
  3. Vad säger artikel 43 i MiCA om klassificering av tillgångsanknutna token som betydande tillgångsanknutna token?

Vidare i registret

Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-18, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.