MiCA · Artikel 13 · läst 2026-08-18
Vad säger artikel 13 i MiCA om ångerrätt?
Den officiella lydelsen i artikel 13 i MiCA om ångerrätt, citerad ur rättsakten.
Källstatus
- Källtext verifierad mot EUR-Lex
Verifierad
Svaret i den officiella lydelsen
1. Icke-professionella innehavare som köper andra kryptotillgångar än tillgångsanknutna token och e-pengatoken antingen direkt från en erbjudare eller från en leverantör av kryptotillgångstjänster som placerar kryptotillgångar för den erbjudarens räkning ska ha ångerrätt.
Icke-professionella innehavare ska en tidsfrist på 14 kalenderdagar för att ångra sitt samtycke till att köpa andra kryptotillgångar än tillgångsanknutna token och e-pengatoken utan att behöva drabbas av några avgifter eller kostnader och utan att behöva ange några skäl. Ångerfristen ska börja löpa den dag då den icke-professionella innehavaren samtycker till att köpa dessa kryptotillgångar.
2. Alla betalningar som mottagits från en icke-professionell innehavare, i tillämpliga fall inbegripet eventuella avgifter, ska återbetalas utan onödigt dröjsmål och under inga omständigheter senare än 14 dagar efter den dag då erbjudaren eller leverantören av kryptotillgångstjänster som placerar kryptotillgångarna för den erbjudarens räkning har underrättats om den icke-professionella innehavarens beslut att dra sig ur överenskommelsen om att köpa dessa kryptotillgångar.
Återbetalningen ska genomföras med hjälp av samma betalningsmedel som den icke-professionella innehavaren använde för den ursprungliga transaktionen, såvida inte den icke-professionella innehavaren uttryckligen samtycker till något annat och förutsatt att den icke-professionella innehavaren inte påförs några avgifter eller kostnader till följd av en sådan återbetalning.
Citat ur Artikel 13, Ångerrätt. Texten är inte omskriven.
Öppna artikeln på EUR-LexFör utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter
Följdfrågor
- Vad säger artikel 14 i MiCA om skyldigheter för erbjudare och personer som ansöker om upptagande till handel av andra kryptotillgångar än tillgångsanknutna token eller e-pengatoken?
- Vad säger artikel 12 i MiCA om revidering av offentliggjorda vitböcker om kryptotillgångar och av offentliggjort marknadsföringsmaterial?
- Vad säger artikel 15 i MiCA om ansvar för den informationen som lämnas i en vitbok om kryptotillgångar?
Vidare i registret
Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-18, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.