Dataförordningen · Artikel 22 · läst 2026-08-18
Vad säger artikel 22 i Dataförordningen om ömsesidigt bistånd och gränsöverskridande samarbete?
Den officiella lydelsen i artikel 22 i Dataförordningen om ömsesidigt bistånd och gränsöverskridande samarbete, citerad ur rättsakten.
Källstatus
- Källhänvisning registrerad, källtext ej omverifierad
Läsdatum
Svaret i den officiella lydelsen
1. Offentliga organ, kommissionen, Europeiska centralbanken och unionsorgan ska samarbeta och bistå varandra för att genomföra detta kapitel på ett konsekvent sätt.
2. Data som utbyts i samband med begärt bistånd och som tillhandahållits enligt punkt 1 får inte användas på ett sätt som är oförenligt med det ändamål för vilket de begärdes.
3. Om ett offentligt organ avser att begära data från en datahållare som är etablerad i en annan medlemsstat, ska den först underrätta den behöriga myndighet som utsetts enligt artikel 37 i den medlemsstaten om den avsikten. Detta krav ska även gälla för begäranden från kommissionen, Europeiska centralbanken och unionsorgan. Begäran ska granskas av den behöriga myndigheten i den medlemsstat där datahållaren är etablerad.
4. Efter att ha granskat begäran mot bakgrund av kraven enligt artikel 17, ska den relevanta behöriga myndigheten utan oskäligt dröjsmål vidta en av följande åtgärder:
Citat ur Artikel 22, Ömsesidigt bistånd och gränsöverskridande samarbete. Texten är inte omskriven.
Öppna artikeln på EUR-LexFör utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter
Följdfrågor
- Vad säger artikel 23 i Dataförordningen om undanröjande av hinder för ett effektivt byte?
- Vad säger artikel 21 i Dataförordningen om delning av data som erhållits i samband med ett exceptionellt behov med forskningsorganisationer eller statistikorgan?
- Vad säger artikel 20 i Dataförordningen om ersättning vid situationer då det föreligger ett exceptionellt behov?
Vidare i registret
Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-18, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.