Legal sources with official primary sources

Printed ·

Hoppa till innehåll
Hoppa till svaret

Källstatus och läsdatum redovisas separat. Läsdatum är inte källverifiering.

EUDR · Artikel 6 · läst 2026-08-22

Vad säger artikel 6 i EUDR om ombud?

Den officiella lydelsen i artikel 6 i EUDR om ombud, citerad ur rättsakten.

Källstatus

  • Källhänvisning registrerad, källtext ej omverifierad

    EUDR Artikel 6

    Läsdatum

Svaret i den officiella lydelsen

1. En verksamhetsutövare får ge ett ombud i uppdrag att på dennes vägnar lämna in förklaringen om tillbörlig aktsamhet enligt artikel 4.2 eller den förenklade deklarationen enligt artikel 4a.2. I sådana fall förblir verksamhetsutövaren ansvarig för att den relevanta produkten uppfyller kraven i artikel 3.

2. Ombudet ska på begäran lämna en kopia av fullmakten på ett av de officiella språken i unionen till de behöriga myndigheterna och en kopia på ett av de officiella språken i den medlemsstat där förklaringen om tillbörlig aktsamhet eller den förenklade deklarationen handhas eller, om detta inte är möjligt, på engelska.

3. En verksamhetsutövare som är en fysisk person eller ett mikroföretag får bemyndiga nästa verksamhetsutövare i senare led eller handlare längre ned i leveranskedjan, som inte är en fysisk person eller ett mikroföretag, att agera som ombud. En sådan nästa verksamhetsutövare i senare led eller handlare längre ned i leveranskedjan får inte släppa ut eller tillhandahålla på marknaden eller exportera relevanta produkter utan att lämna in förklaringen om tillbörlig aktsamhet enligt artikel 4.2 på den verksamhetsutövarens vägnar eller, när det gäller en mikro- eller småskalig primär verksamhetsutövare, utan att lämna in en förenklad deklaration på den mikro- eller småskaliga primära verksamhetsutövarens vägnar i det informationssystem som avses i artikel 33. I sådana fall förblir den verksamhetsutövare som är en fysisk person eller ett mikroföretag ansvarig för att den relevanta produkten uppfyller kraven i artikel 3.

Citat ur Artikel 6, Ombud. Texten är inte omskriven.

Öppna artikeln på EUR-Lex

För utvecklare: samma svar som JSON, gratis med källa. Hämta JSON · Graf · Beslut · Öppna agenter

Följdfrågor

  1. Vem omfattas av artikel 6 i EUDR?
  2. Vad säger artikel 7 i EUDR om utsläppande på marknaden när verksamhetsutövaren är etablerad i tredjeland?
  3. Vad säger artikel 5 i EUDR om handlares skyldigheter?

Vidare i registret

Frågan är genererad ur artikelns officiella rubrik. Svaret är den lydelse registret läste 2026-08-22, beskrivande information, inte juridisk rådgivning.