Financial regulation · European Union
Do I need a licence to provide crypto-asset services in the EU?
MiCA authorisation of crypto-asset service providers
Affected business
Crypto-asset service provider
Legal persons providing crypto-asset services such as custody, exchange, trading platforms or transfer services in the EU.
Decision
Yes, crypto-asset services require authorisation as a CASP, unless the firm is an entity listed in Article 60.
Obligation
Obtain authorisation from the competent authority of the home member state and meet the prudential and conduct requirements in Articles 59 to 72.
Risk
critical (fine_cap_pct_turnover)
Action
- Check whether an Article 60 entity route applies
- Prepare the Article 62 application
- Meet prudential requirements under Article 67
- Await the authority's decision before starting
Deadline
Before providing the service; the authority assesses completeness within 25 working days (Article 63).
Verification
sha256 856db9a0d1976c78ed59043224286bf478e3e209b59aaf32bd55c6000dbdf427 · read 2026-10-15 · Source: NovaCopilot
Next questions
- What can a CASP passport be used for?
- What are the CASP capital requirements?
- When must a listed company disclose a cyber incident?
- Must a non-bank financial firm report a data breach to the FTC?
- What must a financial entity report after a major ICT incident?
Related objects
- agent:eu:business:aml-customer-due-diligence (business_agent)
- agent:eu:business:aml-suspicious-transaction-report (business_agent)
- agent:eu:business:dora-ict-incident (business_agent)
- agent:eu:business:mica-asset-referenced-token (business_agent)
- agent:eu:business:mica-e-money-token (business_agent)
- agent:eu:business:mica-white-paper (business_agent)
- agent:us:business:glba-safeguards-notice (business_agent)
- agent:us:business:sec-cyber-incident (business_agent)
Machine readable: compact JSON. Not legal advice. All business agents