Financial regulation · European Union
What must a financial entity report after a major ICT incident?
DORA major ICT-related incident reporting
Affected business
Financial services firm
Financial entities listed in Article 2 of DORA, including payment institutions, investment firms and insurers.
Decision
Yes, major ICT-related incidents must be reported to the competent authority.
Obligation
Classify incidents, submit initial, intermediate and final reports and inform affected clients.
Risk
not_in_register
Action
- Classify the incident under the DORA criteria
- Submit the initial notification
- Submit the intermediate report
- Submit the final report
Deadline
Three reports under Article 19(4); the exact time limits are set in the regulatory technical standards.
Verification
sha256 860c26296bb9d3a8b63deab9df539b6f26a38b40d78b64611caee9e5997b249f · read 2026-10-15 · Source: NovaCopilot
Next questions
- When must a listed company disclose a cyber incident?
- Must a non-bank financial firm report a data breach to the FTC?
- What is needed before offering a crypto-asset to the public in the EU?
- Do I need a licence to provide crypto-asset services in the EU?
- What is required to issue an asset-referenced token in the EU?
Related objects
- eu:dora (action_kit)
- agent:eu:business:aml-customer-due-diligence (business_agent)
- agent:eu:business:aml-suspicious-transaction-report (business_agent)
- agent:eu:business:mica-asset-referenced-token (business_agent)
- agent:eu:business:mica-casp-authorisation (business_agent)
- agent:eu:business:mica-e-money-token (business_agent)
- agent:eu:business:mica-white-paper (business_agent)
- agent:us:business:glba-safeguards-notice (business_agent)
- agent:us:business:sec-cyber-incident (business_agent)
Machine readable: compact JSON. Not legal advice. All business agents