Financial regulation · European Union
Must I verify the identity of my customers?
Anti-money laundering customer due diligence
Affected business
Financial services firm, Obliged entity
Obliged entities under Article 2 of the AML Directive, including banks, payment firms, CASPs, auditors, estate agents and dealers in high-value goods.
Decision
Yes, customer due diligence is required before a business relationship or an occasional transaction above the thresholds.
Obligation
Identify and verify the customer and the beneficial owner, assess the purpose of the relationship and monitor it on an ongoing basis.
Risk
critical (fine_cap_pct_turnover)
Action
- Identify and verify the customer
- Identify the beneficial owner
- Record the purpose of the relationship
- Monitor transactions and keep records for 5 years
Deadline
Before establishing the business relationship or carrying out the transaction (Article 14).
Verification
sha256 e7a254a69e0b22c6a8b0722f76dd429461d09c3ef3fd12ef66a1303adfe5a9e7 · read 2026-10-15 · Source: NovaCopilot
Next questions
- When is enhanced due diligence required?
- Who is a beneficial owner?
- When must a listed company disclose a cyber incident?
- Must a non-bank financial firm report a data breach to the FTC?
- What must a financial entity report after a major ICT incident?
Related objects
- agent:eu:business:aml-suspicious-transaction-report (business_agent)
- agent:eu:business:dora-ict-incident (business_agent)
- agent:eu:business:mica-asset-referenced-token (business_agent)
- agent:eu:business:mica-casp-authorisation (business_agent)
- agent:eu:business:mica-e-money-token (business_agent)
- agent:eu:business:mica-white-paper (business_agent)
- agent:us:business:glba-safeguards-notice (business_agent)
- agent:us:business:sec-cyber-incident (business_agent)
Machine readable: compact JSON. Not legal advice. All business agents