{"attribution":{"source":"legal.exploreworldai.com","canonical":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/judgment-text?id=se:nja-1992-s-428","cite_as":"NovaCopilot, legal.exploreworldai.com (https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/judgment-text?id=se:nja-1992-s-428)","license":"https://legal.exploreworldai.com/revision","version":"legal-2026-10-17","fingerprint":"ewai:se:ac728a","proof":"sha256:11d2ec5fb1aa5d98bab48a42a567cae5bd3f434cd93d1a0356652930b7235ce5","jurisdiction":"se","lang":"en","publisher":"NovaCopilot by ExploreWorld Legal","terms":"https://legal.exploreworldai.com/om"},"brand_source":"Source: NovaCopilot","item":{"schema_version":"1.0.0","id":"se:nja-1992-s-428","jurisdiction":"se","lang":"sv","brand_source":"Source: NovaCopilot","brand":{"product":"NovaCopilot","platform":"ExploreWorldAI","infrastructure":"ExploreWorld Legal","infrastructure_url":"legal.exploreworldai.com","legal_entity":"Valkiv Ventures AB","permanent_url":"https://legal.exploreworldai.com/novacopilot","source":"Source: NovaCopilot","powered_by":"Powered by NovaCopilot","license":"https://legal.exploreworldai.com/licensvillkor"},"sections":[{"title":"","paragraphs":["para_1","para_2","para_3","para_4","para_5","para_6","para_7","para_8","para_9","para_10"]},{"title":"TR:n (rådmannen Hallen) anförde i dom d 16 sept 1988:","paragraphs":["para_12","para_13","para_14","para_15","para_16","para_17","para_18","para_19","para_20","para_21","para_22","para_23","para_24","para_25","para_26","para_27","para_28","para_29","para_30"]},{"title":"Sveriges Försäkringsförbund avgav yttrande i målet. I yttrandet anfördes:","paragraphs":["para_32","para_33","para_34","para_35","para_36","para_37","para_38","para_39","para_40","para_41","para_42","para_43","para_44","para_45","para_46","para_47","para_48","para_49","para_50","para_51","para_52","para_53","para_54","para_55","para_56","para_57","para_58","para_59","para_60","para_61","para_62","para_63","para_64"]},{"title":"HD (JustR:n Nyman, Jermsten, Gregow och Freyschuss) beslöt följande dom:","paragraphs":["para_66","para_67","para_68","para_69","para_70","para_71","para_72","para_73","para_74","para_75","para_76","para_77","para_78","para_79","para_80","para_81","para_82"]}],"paragraphs":[{"text":"I.L.K. hade hos Livförsäkringsaktiebolaget Skandia tecknat en barn- och ungdomsförsäkring för sin son H., född 1969.","paragraph_id":"para_1"},{"text":"I försäkringsvillkoren upptogs under avsnitt A punkten 2 Värdesäkring bl a följande bestämmelser:","paragraph_id":"para_2"},{"text":"Vid försäkringens tecknande och därefter varje år på försäkringens årsdag bestäms på grundval av då tillämpad premietariff och uppgifterna i försäkringsbrevet de försäkringsbelopp, den självrisk och den premie som skall gälla för tiden fram till nästa försäkringsårsdag. På årsdagen tillämpas därvid …","paragraph_id":"para_3"},{"text":"Utbetalning från försäkringen grundas på de försäkringsbelopp och den självrisk som gäller vid den tidpunkt, då rätt till ersättning inträder. Vid fortlöpande utbetalning av vårdbidrag anses sådan rätt inträda på nytt vid varje utbetalningstillfälle.","paragraph_id":"para_4"},{"text":"Skandia utbetalade, sedan skadeanmälan inkommit till Skandia d 4 juni 1986, ersättning enligt försäkringens vårdbidragsmoment för tiden d 1 aug 1978 - d 13 sept 1985 med 111 625 kr.","paragraph_id":"para_5"},{"text":"I.L.K. yrkade efter stämning å Skandia vid Sundsvalls TR förpliktande för Skandia att till henne utge 54 388 kr, avseende ytterligare vårdbidrag avseende H. under den angivna tiden jämte dröjsmålsränta fr o m d 28 juli 1986 tills betalning sker.","paragraph_id":"para_6"},{"text":"Skandia bestred yrkandet men vitsordade dröjsmålsränta fr o m d 28 juli 1987 enligt räntelagen såsom i och för sig skäligt.","paragraph_id":"para_7"},{"text":"Till stöd för sin talan anförde I.L.K.: Som grund för beräkningen av beloppet 111 625 kr har Skandia lagt basbeloppet för respektive år under perioden 1978-1985. Av de allmänna villkoren av år 1976 för Skandias barn- och ungdomsförsäkring punkten A 2 \"Värdesäkring\" framgår emellertid att utbetalning …","paragraph_id":"para_8"},{"text":"Skandia anförde: Skandia har inte före d 4 juni 1986 känt till att vårdbidragsmomentet i den aktuella försäkringen skulle komma att föranleda utbetalning. Beträffande storleken och värdesäkringen av försäkringsersättning stadgas i punkt A 2 i villkoren. Villkoren är, i vart fall beträffande värdesäk …","paragraph_id":"para_9"},{"text":"I.L.K. genmälde: Anledningen till att ersättningskravet riktades mot Skandia först under våren 1986 var inte spekulativ. - H. fick sin diagnos 1984 men först 1986 stod det klart att hans neurologiska handikapp var av sådan art och grad att hans barn- och ungdomsförsäkring kunde åberopas vad gällde s …","paragraph_id":"para_10"},{"text":"TR:n (rådmannen Hallen) anförde i dom d 16 sept 1988:","paragraph_id":"para_11"},{"text":"Domskäl. I målet är ostridigt att rätt till vårdbidrag enligt försäkringen föreligger. Bland försäkringsvillkoren finns en bestämmelse om värdesäkring med innebörd, att vid beräkning av vårdbidragets storlek skall tillämpas det basbelopp som gäller vid den tidpunkt då rätt till sådan ersättning inträder. Vidare sägs, att \"vid fortlöpande utbetalning av vårdbidrag anses sådan rätt inträda på nytt vid varje utbetalningstillfälle\".","paragraph_id":"para_12"},{"text":"TR:n finner att frågan om vilket basbelopp som skall läggas till grund för beräkning av vårdbidrag vid retroaktiva utbetalningar inte kan tillförlitligen besvaras med ledning av villkorets omfattning. Skäl kan anföras till stöd för bägge parternas uppfattning om tolkning av ifrågavarande villkor.","paragraph_id":"para_13"},{"text":"Fråga är i målet inte om fortlöpande utbetalningar och villkoret i denna del beträffande värdesäkringen av vårdbidraget måste tolkas så att det avser framtida utbetalningar och att skrivningen \"varje utbetalningstillfälle\" inte gäller engångsutbetalningar avseende retroaktiv ersättning.","paragraph_id":"para_14"},{"text":"Ifrågavarande försäkringsersättning avser att utgöra kompensation för kostnader som I.L.K. fått vidkännas för sonen H. under åren 1978-1985. Det synes bäst överensstämma med utformningen av försäkringsvillkorens bestämmelser och utredningen ger inte annat vid handen än att - även om skadeanmälan ink …","paragraph_id":"para_15"},{"text":"Av anförda skäl skall I.L.K:s talan lämnas utan bifall.","paragraph_id":"para_16"},{"text":"Domslut. Käromålet ogillas.","paragraph_id":"para_17"},{"text":"I.L.K. fullföljde talan i HovR:n för Nedre Norrland och yrkade bifall till sin vid TR:n förda talan.","paragraph_id":"para_18"},{"text":"Skandia bestred ändring.","paragraph_id":"para_19"},{"text":"HovR:n (hovrättsråden Englund och Sterner samt adj led Tegnér, referent) anförde i dom d 1 mars 1990:","paragraph_id":"para_20"},{"text":"Domskäl. Parterna har till stöd för sin talan i HovR:n anfört samma omständigheter och grunder som vid TR:n.","paragraph_id":"para_21"},{"text":"HovR:n gör följande bedömning.","paragraph_id":"para_22"},{"text":"Det är, såsom TR:n konstaterat, ostridigt i målet att I.L.K. har rätt till vårdbidrag enligt försäkringsavtalet.","paragraph_id":"para_23"},{"text":"Tvisten i målet gäller hur storleken av det retroaktivt utbetalade vårdbidraget skall bestämmas. I villkoren för den försäkring I.L.K. tecknat hos Skandia anges under rubriken \"värdesäkring\" att \"utbetalning från försäkringen grundas på de försäkringsbelopp och den självrisk som gäller vid den tidpu …","paragraph_id":"para_24"},{"text":"Frågan blir då hur uttrycket \"varje betalningstillfälle\" skall tolkas. I.L.K. har gjort gällande att därmed skall förstås även retroaktiva utbetalningar avseende förfluten tid. Skandia å sin sida har hävdat att uttrycket inte tar sikte på engångsutbetalningar utan att därmed avses endast framtida utbetalningar.","paragraph_id":"para_25"},{"text":"Vid den tolkning av nu ifrågavarande försäkringsvillkor, som föranleds av parternas motsatta ståndpunkter, har man att utgå från ordalydelsen. Från en sådan utgångspunkt kan uttrycket \"varje utbetalningstillfälle\" svårligen anses hänförligt till annat än begreppet fortlöpande utbetalningar\". Villkoret kan alltså inte anses vara formulerat på ett sådant sätt att det objektivt sett ger utrymme för tvekan angående innebörden.","paragraph_id":"para_26"},{"text":"På grund av det anförda saknas skäl att tolka det aktuella villkoret på annat sätt än som hävdats av Skandia. Vadetalan skall alltså lämnas utan bifall.","paragraph_id":"para_27"},{"text":"Domslut. HovR:n fastställer TR:ns domslut.","paragraph_id":"para_28"},{"text":"I.L.K. (ombud advokaten H.Ö.) sökte revision och yrkade bifall till sin talan.","paragraph_id":"para_29"},{"text":"Skandia (ombud försäkringsjuristen A.L.K.) bestred ändring.","paragraph_id":"para_30"},{"text":"Sveriges Försäkringsförbund avgav yttrande i målet. I yttrandet anfördes:","paragraph_id":"para_31"},{"text":"På det aktuella försäkringsavtalet skall tillämpas Skandias allmänna villkor av år 1976. Av betydelse i detta sammanhang är såväl vissa allmänna delar av försäkringsvillkoren som vissa villkor om just vårdbidrag.","paragraph_id":"para_32"},{"text":"Enligt bestämmelserna i avsnitt A 2 \"Värdesäkring\" knyts försäkringsersättningen till vissa basbelopp. Utbetalning från försäkringen grundas på de försäkringsbelopp och den självrisk som gäller vid den tidpunkt då rätt till ersättning inträder. Vid fortlöpande utbetalning av vårdbidrag inträder sådan rätt på nytt vid varje utbetalningstillfälle.","paragraph_id":"para_33"},{"text":"Rätt till vårdbidrag föreligger om den försäkrade drabbas av fullständig arbetsoförmåga, dvs oförmåga att utöva för åldern normal verksamhet. Vårdbidrag utbetalas månadsvis i efterskott så länge arbetsoförmågan varar (avsnitt F 5 i villkoren).","paragraph_id":"para_34"},{"text":"Enligt bestämmelserna i avsnitt H skall anmälan om bl a sjukdom som kan ge rätt till ersättning göras till försäkringsbolaget snarast möjligt; försäkringsbolaget kan enligt villkoren också infordra läkarintyg och begära att vederbörande inställer sig för läkarundersökning.","paragraph_id":"para_35"},{"text":"Vid personförsäkring, liksom vid skadeförsäkring, är det mycket vanligt att försäkringsersättning betalas ut relativt snart efter försäkringstagarens anmälan om ett försäkringsfall och att ärendet därmed är avslutat. Men särskilt vid personförsäkring förekommer det också att betalning sker fortlöpan …","paragraph_id":"para_36"},{"text":"Vid all försäkring har försäkringsbolagen anledning att räkna med att den som kan komma i fråga för rätt till ersättning på grund av ett försäkringsfall så snart som möjligt framställer sitt ersättningsanspråk mot försäkringsbolaget. Det finns därför som regel inte anledning att försäkringsvillkoren särskilt berör det mycket ovanliga fallet att någon i efterhand som engångsersättning yrkar vårdbidrag för flera redan passerade år.","paragraph_id":"para_37"},{"text":"Frågan är om de nu aktuella försäkringsvillkoren ger stöd för den tolkning som görs gällande av I.L.K.. Härvid måste villkoren i avsnitten A 2 andra stycket och F 5 läsas tillsammans. Enligt Försäkringsförbundets mening kan det då inte anses råda någon tvekan om att bestämmelserna om \"fortlöpande be …","paragraph_id":"para_38"},{"text":"Villkoren i avsnitt A 2 andra stycket andra meningen kan således inte ligga till grund för att man vid retroaktiv utbetalning skall utgå från basbeloppet vid betalningstillfället.","paragraph_id":"para_39"},{"text":"Det anförda leder till att när vårdbidrag skall utgå för förfluten tid, ersättning skall fastställas med utgångspunkt i vad som sägs i avsnitt A 2 andra stycket första meningen i villkoren. Då det skall avgöras när sådan rätt skall anses inträda måste man göra en objektiv bedömning av de faktiska fö …","paragraph_id":"para_40"},{"text":"Bl a med hänsyn till försäkringsbolagets möjligheter att utreda saken och att reservsätta nödvändiga medel är det angeläget att bolaget så snart som möjligt får veta om det finns anledning att räkna med en utbetalning från en försäkring (jfr Hellner, Försäkringsrätt, 2 uppl, s 191). Detta bolagets i …","paragraph_id":"para_41"},{"text":"I förevarande fall har I.L.K. gjort gällande att det först år 1986 ställts en sådan diagnos att hon haft möjlighet att framställa ett ersättningsanspråk mot Skandia. Det är dock tydligt att sonen H. haft ett handikapp som under de aktuella åren uppenbarligen gjort att han haft stora svårigheter att …","paragraph_id":"para_42"},{"text":"Målet avgjordes efter föredragning.","paragraph_id":"para_43"},{"text":"Föredraganden, Revsekr Borgström, hemställde i betänkande att HD skulle meddela dom enligt följande: Domskäl. Försäkringsförbundet har i sitt yttrande behandlat frågan om skadeanmälan skett så sent att ytterligare ersättning inte kan utgå enligt försäkringsvillkoren. I.L.K. har i anledning därav gjo …","paragraph_id":"para_44"},{"text":"Den aktuella försäkringen är en barn- och ungdomsförsäkring av standardtyp, och de i formuläret ingående försäkringsvillkoren har tillhandahållits av Skandia. I.L.K. har av Skandia funnits berättigad att på grund av försäkringen utfå vårdbidrag för sin son H. under tiden d 1 aug 1978 - d 13 sept 198 …","paragraph_id":"para_45"},{"text":"I villkoren upptas under avsnitt A \"Försäkringsavtalet\" i punkten 2 under rubriken \"Värdesäkring\" bl a följande bestämmelser.","paragraph_id":"para_46"},{"text":"\"Vid försäkringens tecknande och därefter varje år på försäkringens årsdag bestäms på grundval av då tillämpad premietariff och uppgifterna i försäkringsbrevet de försäkringsbelopp, den självrisk och den premie som skall gälla för tiden fram till nästa försäkringsårsdag. På årsdagen tillämpas därvid …","paragraph_id":"para_47"},{"text":"Utbetalning från försäkringen grundas på de försäkringsbelopp och den självrisk som gäller vid den tidpunkt, då rätt till ersättning inträder. Vid fortlöpande utbetalning av vårdbidrag anses sådan rätt inträda på nytt vid varje utbetalningstillfälle.\"","paragraph_id":"para_48"},{"text":"Av handlingarna i målet framgår att försäkringens årsdag inträffade d 1 december respektive år.","paragraph_id":"para_49"},{"text":"Rent generellt kan beträffande Skandias inställning sägas att den inte rimmar särskilt väl med det i försäkringsvillkorens regler om värdesäkring uttryckta allmänna syftet att värdeskydda försäkringstagarens rätt till vårdnadsbidrag.","paragraph_id":"para_50"},{"text":"Under avsnitt F \"Försäkringens omfattning\" omtalas i villkoren i punkten 5 under rubriken \"Vårdbidrag\" bl a att sådant bidrag \"utbetalas månadsvis i efterskott\", och de ovan återgivna bestämmelserna om värdesäkring av vårdbidrag har uppenbarligen avfattats med utgångspunkt i att vid försäkringsfall …","paragraph_id":"para_51"},{"text":"Skandias ståndpunkt att, då fråga ej är om fortlöpande utbetalningar, vid varje aktuellt år gällande basbelopp skall ligga till grund för beräkningen av vårdbidragets storlek, bygger på att rätten till vårdbidrag enligt Skandias mening inträder årligen och att utbetalning från försäkringen enligt vi …","paragraph_id":"para_52"},{"text":"Varken bestämmelserna om värdesäkring eller övriga försäkringsvillkor innehåller emellertid någon bestämmelse om att rätt till vårdbidrag inträder årligen. Villkoren ger över huvud taget inga besked om när rätt till ersättning i form av vårdbidrag skall anses inträda, då fråga ej är om fortlöpande u …","paragraph_id":"para_53"},{"text":"Under angivna förhållanden bör i enlighet med vedertagna tolkningsprinciper frågan om när i ett fall som det förevarande rätt till ersättning i form av vårdbidrag skall anses inträda, besvaras med beaktande av samtliga de försäkringsvillkor, vilkas innehåll kan sägas knyta an till denna fråga. Vid t …","paragraph_id":"para_54"},{"text":"\"Anmälan om dödsfall och om sjukdom eller olycksfallsskada som kan ge rätt till ersättning skall göras till Skandia snarast möjligt. Förutsättning för rätt till ersättning är att den försäkrade utan dröjsmål anlitar behörig läkare, under sjuktid står under fortlöpande läkartillsyn och iakttar läkare …","paragraph_id":"para_55"},{"text":"- - -.\"","paragraph_id":"para_56"},{"text":"Med hänsyn till bl a de syften som uppbär föreskriften i försäkringsvillkoren om att skadeanmälan skall göras \"snarast möjligt\" kan inte komma i fråga att vid retroaktiv utbetalning av vårdbidrag anse rätten därtill ha inträtt senare än vid den tidpunkt då skadeanmälan enligt villkoren skolat ske, f …","paragraph_id":"para_57"},{"text":"Det sagda leder till att I.L.K:s i försäkringsvillkoren stadgade rätt till ersättning i form av vårdbidrag ej kan anses ha inträtt innan förhållandena beträffande H. blivit så klarlagda, att skadeanmälan skolat ske. - I frågan om när sådan anmälningsskyldighet inträtt kan inledningsvis konstateras f …","paragraph_id":"para_58"},{"text":"I anledning av vad Skandia sålunda invänt kan anmärkas följande. Även om skadeanmälan hade gjorts på ett tidigt stadium, kan det givetvis ej antas att Skandia skulle ha utbetalat vårdbidrag för H., så lange denne vid läkarundersökningar befunnits frisk. Sålunda ter det sig högst naturligt, att I.L.K …","paragraph_id":"para_59"},{"text":"Som förklaring till att skadeanmälan skett först d 4 juni 1986 trots att H.' tillstånd kunnat diagnosticeras redan år 1984, har I.L.K. enligt TR:ns dom angivit, att det först år 1986 stått klart att H.' neurologiska handikapp var av sådan art och grad, att försäkringen kunde åberopas såvitt avsåg bl …","paragraph_id":"para_60"},{"text":"Mot bakgrund av det sagda måste anses, att det enligt försäkringsvillkoren ålegat I.L.K. att till Skandia inge skadeanmälan rörande H. snarast möjligt efter den tidpunkt år 1984 då H.' tillstånd blev diagnosticerat.","paragraph_id":"para_61"},{"text":"Vad ovan upptagits leder fram till följande slutsatser. Ingegerd LK:s rätt till ersättning i form av vårdbidrag skall anses ha inträtt vid den tidpunkt år 1984 då, enligt vad tidigare anförts, skadeanmälan borde ha skett, såvitt avser ersättning för ditintills upplupen skadetid. I fråga om perioden …","paragraph_id":"para_62"},{"text":"Sålunda skall enligt villkorens bestämmelser om värdesäkring utbetalning från försäkringen - - - se HD:s dom - - - dröjsmålsränta enligt räntelagen. I.L.K. äger rätt till sådan ränta fr o m d 28 juli 1986 till dess betalning sker.","paragraph_id":"para_63"},{"text":"Domslut. Med ändring av HovR:ns dom förpliktar HD Skandia att till I.L.K. utge 27 200 kr, jämte ränta enligt en räntefot som motsvarar det av riksbanken fastställda, vid varje tid gällande diskontot med tillägg av 8 procentenheter from d 28 juli 1986 till dess betalning sker.","paragraph_id":"para_64"},{"text":"HD (JustR:n Nyman, Jermsten, Gregow och Freyschuss) beslöt följande dom:","paragraph_id":"para_65"},{"text":"Domskäl. Tvisten i målet gäller vilket eller vilka års basbelopp som skall läggas till grund för beräkning av de vårdbidrag som I.L.K. ostridigt har rätt till av Skandia för sin son H. under tiden d 1 aug 1978 - d 13 sept 1985, då denne fyllde 16 år.","paragraph_id":"para_66"},{"text":"Den i målet aktuella försäkringen utgörs av en barn- och ungdomsförsäkring, som I.L.K. tecknat för H.' räkning. Enligt försäkringsvillkoren är försäkringsbelopp värdesäkrade genom att de på visst sätt anknutits till basbeloppet enligt lagen om allmän försäkring. Under A 2 i villkoren föreskrivs i an …","paragraph_id":"para_67"},{"text":"Föreskriften att rätt till ersättning vid fortlöpande utbetalning av vårdbidrag anses inträda på nytt vid varje utbetalningstillfälle syftar uppenbarligen till att bereda den försäkrade den förhöjning av bidraget som påkallas av att detta inte utgår som en engångsersättning utan i särskilda poster u …","paragraph_id":"para_68"},{"text":"Frågan om H. är berättigad till högre bidrag än vad bolaget har utbetalat är i stället att bedöma enligt föreskriften i första meningen av andra stycket under A 2 i försäkringsvillkoren. Avgörande är alltså vid vilken tidpunkt rätten till ersättning kan anses ha inträtt. Denna fråga torde i första h …","paragraph_id":"para_69"},{"text":"Av handlingarna framgår att H. visade vissa tecken på avvikande utveckling redan år 1978. Stöd för att han vid denna tid skulle kunna anses vara fullständigt oförmögen att utöva för åldern normal verksamhet föreligger dock inte. I.L.K. synes under åren därefter ha anlitat åtskilliga läkare för under …","paragraph_id":"para_70"},{"text":"Mot bakgrund av det nu sagda bör godtas att anmälan om H.' skada inte gjordes till bolaget tidigare än år 1984. Att I.L.K. dröjde ytterligare två år med anmälan kan däremot inte anses försvarligt från försäkringsrättslig synpunkt. H.' rätt till ersättning i form av vårdbidrag bör därför anses ha inträtt under år 1984.","paragraph_id":"para_71"},{"text":"För tiden efter nämnda tidpunkt bör vårdbidraget beräknas med tillämpning av föreskriften i andra stycket andra meningen under A 2, som om fråga varit om fortlöpande utbetalningar.","paragraph_id":"para_72"},{"text":"På grund av det anförda bör utbetalning från försäkringen fram till dennas årsdag d 1 dec 1984 grundas på 1983 års basbelopp (19 400 kr), medan utbetalning därefter, på sätt skett från Skandias sida, skall grundas på 1984 års basbelopp (20 300 kr). Detta medför att Skandia på grund av det inträffade …","paragraph_id":"para_73"},{"text":"Domslut. Med ändring av HovR:ns dom förpliktar HD Skandia att till I.L.K. utge 27 200 kr jämte ränta enligt 6 § räntelagen från d 28 juli 1986 tills betalning sker.","paragraph_id":"para_74"},{"text":"Referenten, JustR Nilsson, var skiljaktig och anförde: Tvisten i målet gäller - - - se HD:s dom - - - längst till 16 års ålder.","paragraph_id":"para_75"},{"text":"Föreskriften att rätt till ersättning vid fortlöpande utbetalning av vårdbidrag anses inträda på nytt vid varje utbetalningstillfälle syftar uppenbarligen till att bereda den försäkrade den förhöjning av bidraget som påkallas av att detta inte utgår som en engångsersättning utan i särskilda poster u …","paragraph_id":"para_76"},{"text":"Som domstolarna har funnit kan sistnämnda villkor inte ges annan innebörd än att det avser framtida utbetalningar av vårdbidrag. Villkoret är alltså inte tillämpligt på en engångsersättning som avser vårdbidrag för förfluten tid.","paragraph_id":"para_77"},{"text":"Det ligger i sakens natur att det är ovanligt att någon i efterhand yrkar engångsersättning för vårdbidrag som avser förfluten tid. Som Försäkringsförbundet har anfört i sitt yttrande finns det därför i regel inte anledning att i försäkringsvillkoren särskilt beröra detta fall. Skandia har vitsordat att villkoren i den aktuella försäkringen inte täcker retroaktiva utbetalningar. Villkorens utformning bekräftar också denna ståndpunkt.","paragraph_id":"para_78"},{"text":"Den situationen att en sjukdom eller olycksfallsskada anmäls till försäkringsbolaget först efter det att rätt till vårdbidrag har inträtt är alltså inte utryckligen reglerad i försäkringsvillkoren. Frågan om vilka försäkringsbelopp som skall ligga till grund för utbetalningen av vårdbidrag i ett sådant fall får därför avgöras efter vad som kan framstå som en naturlig och rimlig tolkning av försäkringsvillkoren.","paragraph_id":"para_79"},{"text":"Vårdbidrag som utges enligt försäkringen är uppenbarligen avsedda att täcka de kostnader som försäkringstagaren har för vården av ett försäkrat barn. Bidragen motsvarar dock inte de faktiska kostnaderna utan uppgår i förevarande fall ostridigt till ett basbelopp för varje år. Syftet med försäkringen …","paragraph_id":"para_80"},{"text":"En sådan tolkning av försäkringsvillkoren innebär visserligen att försäkringsersättningen blir densamma vare sig försäkringsfallet kunde ha anmälts tidigare än som skett eller ej. En försenad skadeanmälan kan emellertid medföra att ersättningen sätts ned med stöd av 21 § försäkringsavtalslagen. Det …","paragraph_id":"para_81"},{"text":"På grund av det sagda och då Skandia inte har åberopat någon annan grund för sitt bestridande än att vid varje tidpunkt gällande basbelopp skall ligga till grund för vårdbidragets storlek bör de vårdbidrag som I.L.K. är berättigad till för tiden d 1 aug 1978 - d 13 sept 1985 grundas på det försäkringsbelopp som gällde när rätten till vårdbidragen fastställdes i september 1986.","paragraph_id":"para_82"}],"word_count":5445,"cites":[],"cited_by":[],"sha256":"7d01e35a2a1518aab57462af17f5b5f5d76bcb5da77dff5486df321a692c23eb","source_url":"https://rattspraxis.etjanst.domstol.se/api/v1/publiceringar/992e5950-1ada-4715-a629-a36a630cee6a","fetched_at":"2026-10-07T09:19:10.258+00:00","canonical":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/judgment-text?id=se:nja-1992-s-428","risk_graph":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/risk?id=se:nja-1992-s-428","relations_graph":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/relations?id=se:nja-1992-s-428","changes":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/changes/feed?layer=praxis","agent":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/se-praxis/agent?id=se:nja-1992-s-428"},"hash":"sha256:11d2ec5fb1aa5d98bab48a42a567cae5bd3f434cd93d1a0356652930b7235ce5","version":"legal-2026-10-17","expires":"2026-10-19T00:00:00.000Z","dependency":{"index_version":"legal-2026-10-17+legal-2026-10-17+2026-10-17T17:42:33","content_hash":"sha256:11d2ec5fb1aa5d98bab48a42a567cae5bd3f434cd93d1a0356652930b7235ce5","revalidate_after":"2026-10-18T02:12:17.940Z","max_copy_age_seconds":3600,"policy":"revalidate-required; attribution-preferred","changelog":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/dependency","verify":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/verify","stale_copy_invalid":true},"canonical":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/judgment-text?id=se:nja-1992-s-428","follow":[{"rel":"risk","href":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/risk?id=se:nja-1992-s-428"},{"rel":"relations","href":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/relations?id=se:nja-1992-s-428"},{"rel":"agent","href":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/se-praxis/agent?id=se:nja-1992-s-428"},{"rel":"obligations","href":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/obligation-chain"},{"rel":"changes","href":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/whats-new?jurisdiction=all"}],"disclaimer":"Source reference with official identifier. Not legal advice and not a compliance decision.","content_notice":{"legal_advice":false,"nature":"Source register. Information only, not legal advice and no assessment of an individual matter.","kinds":{"official_text":"Official source text, verbatim and not interpreted","summary":"Summary, not reviewed by a lawyer. Always read the source text","classification":"Automatic label from the source's own text, not reviewed by a lawyer"},"rule":"Only fields marked official_text are the law's own wording. Everything else points to it.","report_error":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/corrections","ai_act_declaration":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/ai-act-declaration"},"usageInfo":"https://legal.exploreworldai.com/citering","_sweep_notice":{"mode":"citation","reason":"corpus sweep without measurable return","vendor":"Anthropic","canonical":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/judgment-text","full_text":"https://legal.exploreworldai.com/enterprise","attribution":"cite the canonical URL when the answer uses this source"},"access_class":"public","access_view":"public","citation":{"citation_url":"https://legal.exploreworldai.com/praxis/nja-1992-s-428","cite_as":"NovaCopilot (legal.exploreworldai.com)","provenance":{"publisher":"NovaCopilot","signature":"nc-358e8b8751f4a03aea5d15cac9f13503","response_hash":"sha256:11d2ec5fb1aa5d98bab48a42a567cae5bd3f434cd93d1a0356652930b7235ce5"}},"freshness":{"freshness_class":"stable","as_of":"2026-11-03T08:57:21.867Z","valid_for":604800,"recheck":"https://legal.exploreworldai.com/api/public/v1/judgment-text?id=se%3Anja-1992-s-428","note":"Oföränderligt objekt med hash. Får cachas länge.","tokens":8113}}